Фамилията Черкин

На 29-ти март 2015 г. се навършиха 110 години от рождението на бележитият български вокален педагог и композитор Георги Златев – Черкин (1905 – 1977).

Приет е в Консерваторията като пианист, с втора специалност пеене. Прекъсва следването си и отива във Виена, където учи сценично майсторство и пеене, и е частен ученик по композиция. Още по време на следването си Черкин пише солови и хорови песни, и инструментални пиеси. От 1929 г., с прекъсвания, е вокален педагог в Консерваторията, а в периода 1948 – 1954 г. е нейн ректор. От 1955 до 1958 г. е вокален педагог в Китай, където е удостоен с орден „За изкуството и дружбата”. През 1976 г. му е присъдена голямата награда на Съюза на българските композитори за цялостно творчество.

И както се казва „крушките не падат по-далеч от дървото си”.

Един от синовете му – Николай Черкин е композитор, занимава се с поп и джаз музика. Внучката му свири на класическа китара, а внукът му – съименник, е брилянтен пианист.

Георги Черкин – внук, учи в Музикалната академия, завършва в Рим, специализира в Залцбург. А през последните години се занимава и с композиране и оркестрация. Носител е на престижни награди у нас и в чужбина (Панчо Владигеров – Шумен, 2003 г.; Premio Sassari – Италия, 1999 г. и др.), изнася множество концерти – Сеул, Ню Йорк, Рим, Окинава, Хамбург … и радва публиката с оригиналните си и талантливи изпълнения.

Севдана | Sevdana for Violin & Piano – Famous Bulgarian Classics

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *