Световният ден на гласа

„Кокошката (разбирай певческият апарат), която ще носи златни яйца, трябва грижливо да се пази…“.

Карузо

Гласът е по-важен от всякога в училище, за работата и за социалното взаимодействие. Но мнозина злоупотребяват с гласа си, като пушат, крещят, пият или имат лоша говорна техника. Когато възникнат проблеми, лечението често се игнорира, което води до по-значими проблеми.

На 16 април 1999 г. група бразилски лекари и учители по пеене от Дружеството по ларингология и глас, решават да празнуват ден на Националния глас на Бразилия, за да повишат обществената осведоменост за важността на гласа и да обърнат внимание на гласовите проблеми. 

Оттогава, всяка година на 16 април, все повече  лекари-отоларинголози, както и  други специалисти от целия свят се присъединяват към каузата и се обединяват на този ден.

През 2012 г. трима изследователи на глас, проф. Йохан Сундберг (Швеция), проф. Текумзех Фич (Австрия) и д-р Филипа Ла (Португалия) канят гласови експерти от редица страни да сформират международна група за честването на Световния ден на гласа. На http://world-voice-day.org/ можете да видите какви събития се инициират и координират от участниците в групата всяка година (България не е между тях).

Днес, Световният ден на гласа служи като образователна кампания за информиране на обществеността за важността на човешкия глас и необходимостта от превантивна грижа.

Една от целите на Световният ден на гласа е да се покаже огромното значение на гласа в ежедневието на всички хора. Гласът е критичен аспект на ефективната и здравословна комуникация и Световният ден на гласа носи глобална осведоменост за необходимостта от предотвратяване на проблеми с гласа, рехабилитация на болния глас, обучение на артистичния глас и изследване на функцията и приложението на гласа. Друга цел на световния ден е да насърчи всички, които използват гласа си, независимо дали за бизнес или за удоволствие, да се научат да се грижат за гласа си и да знаят, че е необходимо да търсят помощ и обучение, пък и защо не – да подкрепят изследванията на гласа.

Нека пазим най-финният инструмент, даден ни от Бога – ГЛАСЪТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *