Майсторски клас и участие във Фестивал 2023

В края на месец юни 2023 г. се проведе Майсторски клас в с. Младен, организиран от студио Лили Мюзик, завършил с участие във Фестивала на билките, 24-25.06.2023 г.

Основната цел на Майсторският клас бе постигане на художествено и изразително емоционално изпълнение на набелязания репертоар за предстоящия Фестивал, чрез доовладяване на основните певчески умения и навици: певческа стойка, дишане, дикция, звукообразуване, точно интониране. Това бе време за вникване още по-дълбоко в майсторството на ансамбловото пеене.

Майсторският клас, с лектори Лили Ватева и Ивайло Благоев, бе особено ползотворен за участниците. За първи път се провежда такова събитие извън София, и то с участието на вокална група „Веселите момичета и момчета“, в състав: Лъчезара Пръвчева, Цветелина Лазарова, Сандрина Янева, Веселина Маринова, Марина Маринова, Елли Гарова, Ивайло Благоев, Борис Керанов/БАРС, Стефан Стефанов и Тома Петков.

Една от най-практичните теми бе „За чистото и точно интониране“ – за необходимостта от непрекъснат контрол над гласа. Бяха набелязани причините за неточното интониране – резултат от разсейване, възбуда, умора, трудни интонационни ходове, неправилна опора на тона, неправилен избор на песенен материал. Убедихме се от необходимостта песните да се разучават „а капелно“, а не само в съпровод на инструмент, както и ползата от пеенето в Ансамбъл – за развитие на усет за хармония и чувство на спятост.

Друга тема беше „Ползата от разпяването“ – като един от съществените елементи на вокалната постановка, подпомагащ развитието на гласовия обем на певците, активизиране на мелодическия слух, както и за раздвижване на артикулационния апарат. Упомена се главната му задача – да затопли гласовия апарат и да го подготви за пеене. Подчерта се основното изискване при разпяването – да се пее леко, свободно и без напрежение. Разпевните упражнения се състояха от кратки мелодии – модели, които се транспонираха във възходяща и низходяща посока, съобразно тоновия обем на певците, като се започваше от медиума.

Особено внимание и интерес имаше темата за „Правилното дишане“, като необходимост за чистотата и красотата на тона. Чрез практически упражнения за смесено гръдно-коремно дишане, бе затвърдена необходимостта от правилна певческата стойка – тялото и главата да бъдат добре изправени, но не напрегнати, мускулите на шията да останат спокойни, рамената да не се повдигат, главата да се държи изправена и леко приведена надолу, лека усмивка, единият крак да е леко пред другия и т.н.

Песенният репертоар за Фестивала бе изчистен интонационно, метро-ритмически, бе обърнато особено внимание на дикцията – за ясното, точното и изразително произнасяне на думите, съгласните в края на думите, подчертаване на логичните ударения на фразата.

Участието на възпитаниците на студио Лили Мюзик във Фестивала на Еньовден в с. Младен бе по покана на Петя Димитрова от сдружение АКСЕЛС и Елка Димитрова от Зона за деца, и бе естествен завършек на ползотворното събитие.

Една от соловите, авторските песни на чаровния БАРС – Дано останат, просълзиха не малко лица от публиката. Видно пред този младеж има голямо бъдеще – силното му въздействие върху публиката няма да остане за дълго скрито от продуцентите и ще заеме своето достойно място на музикалната ни сцена.

Вокалната група бе посрещната с особен интерес и воъдушевление от жителите и гостите на с. Младен. Танцуваха и пяха заедно с нас вечните хитове на АВВА и на нашия обичан композитор – Стефан Диомов. Продължителните, нестихващи аплодисменти, както и любезната покана за участие в следващия фестивал – бяха най-голямата награда за нас!

Р.Р. Ползотворното ни участие във Фестивала на билките се дължи и на комфорта, който ни беше осигурен от домакините на Къща за мъдростта – Веда-Словена https://veda.team/projects/

ПРОГРАМА:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *