Лечебната сила на музиката

От незапомнени времена човекът пее – от душа и сърце, за да разкаже за дългия ден, за радостта, за смъртта, за любовта, за болката, за жътвата… Народната, религиозната и окултната музика се развиват през вековете и ни оставят богато наследство от прекрасни мелодии, ритми, тембри, хармонии…

Музиката изразява нашите чувства, настроения и мисли. А ритъмът – той е навсякъде вътре в нас и около нас – в нашето сърце, в походката, в основата на кукерските и коледни обреди, в равномерността на часовника, в почукването на кълвача.

Музиката не само ни развлича, тя преди всичко възпитава, развива и лекува. Народната музика ни донася радост, обединение, чистота. Класическата ни изпълва с емоции. Религиозната ни поддиква към смирение.

Медицината официално призна музиката като метод за терапия  при психически заболявания, аутизъм, стрес, депресия, речеви проблеми. Обърна се внимание на емоционалното здраве, освен на физическото. Всъщност от години има и наука, която се занимава с лечение чрез музика – музикотерапия.

Често ние сами прилагаме върху себе си методите на музикотерапията – за да се справим със стреса си пускаме любим албум; ако сме влюбени слушаме нежна музика, но ядосани ли сме – тежкият рок е спасението! Ако слушате Мацарт, Бах, Бетховен – ще сте истински щастлив. Е, разбира се, при всеки е различен изборът на музика – класическа, народна, популярна, църковна… Но най-голяма полза за нас има когато свирим на музикален инструмент или пеем. Тогава сбогом лоши мисли, сбогом напрежение! Изпълнението на музика ни дава онази свобода и хармония, за която говори и Петър Дънов, за връзката между душа, тяло и дух.

Вече е всеизвестна ползата от заниманията с музика. Тя въздейства върху цялостната ни природа, подпомага концентрацията, развива социалните умения, а при свирене се активират едновременно и двете полукълба на мозъка, развива се паметтта.

Децата, които се занимават активно с музика имат по-добри математически и речеви умения, подобрява им се четенето, добиват самочувствие, изразяват се по-добре, развиват умение за визуална и пространствена памет, стават по-креативни, умни и можещи.

Деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *