Андре Рийо

Възможно ли е на концерт за класическа музика да пееш, да се смееш, да плачеш, да скачаш, да танцуваш… Това може да се случи, но само ако посетите концерт на Андре Рийо и неговия оркестър.

Андре Рийо (Andre Rieu) е холандски цигулар и диригент, роден на 01.10.1949 г. в Холандия. Баща му е диригент на Симфоничния оркестър на Маастрихт. На 5 годишна възраст започва да свири на цигулка, като от най-ранна детска възраст развива интерес към оркестъра. Учи в   Консерваторията Royal в Лиеж и в консерватория Маастрихт  (1968-1973). От 1974 до 1977 г. продължава обучението си в Музикалната академия в Брюксел и получава степен „Premier Prix” от Кралската консерватория в Брюксел. Свири в различни оркестри.

През 1987 г., Андре Рийо създава своя „Johann Strauss Orchestra”, който наброява само 12 музиканти. През годините броят на музикантите в оркестъра му се увеличава и варира между 80 – 150 души. Johann Strauss Orchestra концентрира в цяла Европа, Америка, Япония, Австралия…

Кралят на валса, както наричат Андре Рийо, прави много за популяризирането на класическата музика. Неговите концерти са ефектни (влиза в книгата на Гинес за най-голям пътуващ декор), изпълнени с радост, приятелска атмосфера и запомнящо се шоу. Репертоарът му се състои както от класически произведения, така и от популярна, филмова и театрална музика. Неговите концерти се посещават и от любители на Вагнер, и от хеви-металисти.

Андре Rийо е носител на множество награди, една от които е „world music award”.

„Животът ми е просто музика. Още от дете бях обсебен от музиката. Баща ми дирижираше симфоничен оркестър и си спомням, колко бях очарован от този огромен състав, от великолепния звук, който сътворяваха и… от синхронизираните движения на лъковете.
Но още тогава се удивлявах на тържествеността, която владееше залата. Всички бяха много сериозни, не биваше да се шуми, камо ли да се смее човек или да кашля. А за мен музиката винаги е била извор на нестихваща радост. Тази сериозност, която обвиваше класическата музика, пораждаше страх у широката публика и я държеше настрана, не ще я намерите при нас. Оркестърът ни е съставен от млади, ентусиазирани музиканти, които всяка вечер са на сцената, за да свирят с цялото си сърце. Този ентусиазъм се пренася и у публиката, и по време на концерта удоволствието не е само за музикантите и за мен, но и за слушателите. Хората пеят, тананикат си, аплодират в ритъм, движат се, подскачат – всичко е разрешено. Всяка вечер музиката ни “разпенва” залите и мисля, че никой музикант не може да си мечтае за нещо по-красиво. Когато учех цигулка в консерваторията, ме помолиха да се включа в един камерен оркестър. Тогава за първи път свирих валс на Лехар. Какво откритие беше! Бях завладян от този ритъм, който години след това щеше да стане ритъмът на моя живот. Но днес с моя оркестър свирим всичко. За да може музиката ни да достигне до всички, имам собствено студио, в което здраво работим върху новите записи на класическа музика“

Андре Рийо

Очакваме те в България, Андре Рийо!

 

9 thoughts on “Андре Рийо

 1. Наистина страхотно изживяване. Очаквам го с нетърпение в България.

   • Да, наистина, на 11.06.2016 Андре Рийо беше в Букурещ. Беше страхотно преживяване!

    • Чест и почитания, професор Пръвчева!
     Малко Ви завиждам за удоволствието, което сте изпитала… докосвайки се до таланта на Андре Рийо и оркестър.
     Докато има сърцати музиканти като него, класическата музика ще привлича все повече млади хора.

 2. През 2018 и 2019 г. имахме удоволствието да се насладим на прекрасния Андре Рийо и неговият оркестър. Чакаме го отново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *