Ричи Блекмор – една легенда

Ричи Блекмор (Richard Harold Blackmore) е роден на 14.04.1945 г. в Англия. Соло китарист, композитор и отличен организатор, от основателите на легендарните Дийп Пърпъл и Рейнбоу, Ричи Блекмор е един от най-влиятелните в хард рока.

Негова запазена марка е електрическата китара Fender Stratocaster.

На 10 години получава първата си китара и започва уроци по класическа китара. От 1960 г. започва да свири по различни групи, на концерти и участва в записи. През 1968 г., съвместно с Джон Лорд, кийборд, създават легендарната рок група Дий Пърпъл. Към тях се присъединяват барабанистът Иън Пейс и вокалистът – Род Евънс. В началото групата свири повече поп и блус, но след 3 години се ориентират към по-твърдо звучене, а визията, свободното сценично поведение и импровизациите на Ричи Блекмор са вдъхновение за редица китаристи по света.

В албума „Deep Purple In Rock“, групата е с Ийн Гилън за вокалист, с който групата бележи свойте най-големи успехи. Парчето „Smoke on the Water“ („Machine Head“) се превръща в емблема на Deep Purple и е най-големият им успех в световен мащаб.

През 1974 г. неспокойния дух на Ричи Блекмор, напуска Дий Пърпъл и основава Rainbow, с вокалист – Рони Джеймс Дио. Успешният му проект продължава до 1984 г., когато се връща отново при Дий Пърпъл и участва в студийните албуми на групата – The House of Blue Light“ ,1987;  „Slaves and Masters“, 1990; „The Battle Rages On“, 1992 г. През 1995 г. отново събира Рейнбоу, но в нов състав, с които записва „Strangers in Us All“ – последният за групата.

Един от последните проекти на Ричи Блекмор е съвместно със съпругата му – Кендис Найт, група Blackmore’s Night, в който преобладават преди всичко ренесансовото и акустично звучене. Последният, 9-ти албум на групата, бе издаден през 2013 г.

Българската публика имаше възможността през 1999 и през 2007 г. да се порадва на неувяхващите, както и на новите композиции на Ричи Блекмор и музикантите му.

Blackmore’s Night – Dancer and the Moon (Official Video 2013)

Всяка изява на Ричи Блекмор е възможност на публиката да чуе отново истински рок…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *