Мариана Попова – с усмивка на дете

Мариана Попова e родена в годината на Земния Кон, зодия Близнаци. Видно звездите са й отредили да бъде мъдра, дружелюбна, внимателна, чувствителна, благородна, отзивчива и талантлива.

През 1989 г. имах възможността да се запозная с нея. И то как! Започнах работа в 66-то СОУ („Шестака”). В първите часове по музика, прослушвах малчуганите за хора на училището и за вокални групи. В един от класовете, две братовчетки – Мария и Мариана, се изправиха насреща ми и докато им дам тон за песен, те се спогледнаха и запяха. Замръзнах –  кристален двуглас, народна песен… Кой знае как съм ги гледала, защото целият клас не шукваше. Изпълнението им завърши. Всичко в него – динамика, орнаментика, ритъм, беше отлично. Реших, че това е многократно изпълнявана песен и затова е толкова брилянтно изпълнението им. Накарах ги да пеят поотделно – едногласно и непознат (за тях) двуглас. В едногласа – Мариана се справи перфектно, а двугласа беше много чисто изпят и от двете момичета. Отдъхнах си, засмях се и целият клас експлоадира в аплауз. По-късно разбрах, че любовта на двете братовчедки към музиката ги е отвела в читалището, където са започнали да се занимават с народно пеене и танци.

Естествено, след няколко години, Мариана заслужи мястото си в паралелката с разширено изучаване на музика в 9-ти клас на същото училище. От същия клас музикална кариера направиха Петър Рангелов (вече китарист в  D.U.N.E. и композитор), Чавдар Дончев (китарист, който прави успешна кариера в  Китай), Мария Попова (в момента е в Кипър) … Това беше времето на здраво обучение, придружено с упорит труд, любовни трепети, тийнерджърски драми, притеснения, мечти и първите написани от Марианка съкровени стихчета.

След завършването си записва поп и джаз пеене в Нов Български университет.

В периода 1996 – 2000 г. Мариана е вокал в Кокомания, с които работи здраво, трупа опит като певица и гради сценично поведение. С групата пее почти всяка вечер в различни клубове. Съвсем естествено се появява и съвместният им хит „Ти не дойде”, по текст на Дамян Дамянов и на Мариана, музика Симеон Лозанов, аранж. Кокомания.

kokomania ti ne doide

През 2001 г. се явява на конкурс за беквокалистки в „Шоуто на Слави”. Волната й природа и свободолюбив нрав, обаче, й позволяват да остане там само 3 дни.

Изследователският й дух я отвежда в БГ радио като водеща. Година и половина води следобеден блок през уикенда. По това време Ана-Мария Тонкова я запознава с Дони. Той я харесва и двамата записват за албума „Естрада” дуетите „Замълчи, замълчи” и „Хубавата Джиджи”.

Многократно участва в ТВ предаването по БНТ  – „Пиано бар „Нощни птици”, където работи с отлични музиканти.

По това време са факт някой от парчетата й: „Казах” (текст Христина Апостолова, муз. Димо Стоянов-P.I.F.),  „Можем пак” (текст Мариана Попова, муз.и аранж. Миро Гечев), „Няма” (текст и муз. Дони, аранж. Дони и Момчил Колев) и дуетите с продуктивния Дани Милев – „След” (текст Асен Димитров, муз.  и арнж. Дани Милев), „Сънувай ме”  (текст Мариана Попова, муз. и аранж. Дани Милев). Със последната песен певицата печели първа награда в конкурса „Бургас и морето“, 2005 г.

Междувременно Мариана Попова е една от петте поп-певици, номинирани за наградите на телевизия ММ, заедно с примата на българската поп музика Лили Иванова, Белослава, Мария Илиева, Тони Димитрова.

И съвсем очаквано нейната звездичка изгрява – на 16-ти май 2006 г. представя България на Евровизията в Атина с песента „Let Me Cry“ (музика – Дани Милев, текст – Елина Гаврилова, бек вокали – Дани Милев и Азис). Песента е на 17-то място в полуфинала. Силният й и красив, запомнящ се глас, голям диапазон, перфектно изградената мелодичната линия на песента и сценично присъствие, не остават незабелязани от българските и чуждестранни музикални среди. Популярността й започва да набира сила.

Let me cry – Mariana Popova

Дебютния си албум New Religion, с 11 песни, Мариана Попова издава през 2008 г. Записва с Дани Милев, Крум Георгиев, испанския барабанист Пабло Круз, Миро от „Каризма”, Калин Вельов, и др., по текстове на Елина Гаврилова, Владимир Михайлов, Георги Митов, Ваня Щерева, Ивайло Вълчев. Албумът е с голямо стилово разнообразие – латино, джаз, поп, фадо, денс, етно и поп музика. Финалната песен е кавър на песента „Остани”, на незабравимата Паша Христова. На премиерата на албума в клуб „Ялта” имаше силно музикантско присъствие. Албумът е посрещнат много добре от публиката и музикантите.

Почти по същото време, състрадателния характер и голямото сърце на Марианка (самата тя е израснала в скромно и трудолюбиво семейство, а на 15-годишна възраст загуби татко си) я отвежда в благотворителната инициатива по БТВ – „Великолепната шесторка”. В дует с емоционалния Тити Папазов спечелват любовта на публиката.

През 2009 г. прави песента „Crazy”, с която се явява в педварителния избор на песни за Евровизия, хитът „Чуй ме”, в дует с Орлин Горанов, който прозвучава за първи път, на живо, на Годишните музикални награди на БГ радио.

Чуй ме (Can you hear me ) Mariana Popova & Orlin Goranov BG version

В същата година се сбъдва детската й мечта за сътрудничество с Васил Найденов и Стефан Димитров… записва “Целувай ме дълго”.

В края на 2009 г. певицата ражда малката принцеса Мария – Магдалена, плод на любовта й с чаровния италианец Ханес. Кариерата й не спира, благодарение на нейната самоотвержена майка и подкрепата на брат й Георги.

С композитора Красимир Гюлмезов, по текст на Йорданка Иванова, през 2010 г. записва баладата „Вървя” (Сърце).

И така, следвайки начертания й път, през 2011 г., Мариана Попова издава вторият си албум със заглавие „Предай нататък“, В него също са включени 11 песни (девет дуетни и две със сборни формации) – вероятно 11 е щастливото й число?!

Три от дуетните песни на Мариана са с Орлин Горанов – „Чуй ме“ (по музика Красимир Гюлмезов, Мариана е автор на българския текст, а английският и италианският вариант са на Владимир Михайлов и Даная Цанкарска), „Докато питаш”  и  „Все така”  (музика и ар. Александър Бръзицов, текст Матей Стоянов).

И останалите композиции от албума: “Целувай ме дълго” с Васил Найденов (музика и ар. Стефан Димитров, текст Николай Николаев). „So High” в дует с Васил Петров (музика Васил Петров, текст Александър Кипров, ар.Румен Тосков); „Kadosh” в дует с Миро ( музика Миро, текст Крум Георгиев, ар. Pro-X); „Губя те” в дует с Искрен Пецов (музика и текст Искрен Пецов, ар. Искрен Пецов и Момчил Колев); „Помощ, обичам те” с Любо, Дони, Нети, Виктория Керин и Графа (музика, текст и ар. Дони); „Бяла звезда” с Орлин Горанов, Орлин Павлов, Нина Николина, Наско БТР, Мария Илиева, Любо и Попкорн (музика и тескт Николай Скерлев, ар. Николай Скерлев и Попкорн).

Междувременно е канена като жури на различни конкурси в страната и затова нейното участие в шоуто на bTV „Гласът на България“ бе естествено продължение на тази й дейност. Тя бе част от треньорския състав заедно с Миро, Ивана и Кирил Маричков.

В един слънчев, юнски ден през 2011 г., Мариана ми се обади с предложение за участие като неин музикален консултант (вокален педагог, треньор) в шоуто по btv „Гласът на България“. Бях изненадана… Въпреки нашите срещи през годините, никога не съм се съмнявала в нейната зрялост и възможност да се справя във всяка ситуация. Но тя имаше цел – отборът й трябваше да се представи добре. А за това й бяха необходими хора, на които да се облегне и довери. Беше избрала мен и Аделина Колева.

(По време на формата се докоснах до професионализма на Слави Трифонов, „Ку-ку бенд”, балет „Магаданс” и екипа му, както и артистите в шоуто. Иска ми се да благодаря на „Ку-ку бенд” за подкрепата, която ми указаха, като ми вдъхнаха кураж и увереност, при живото изпълнение на песента „John the Revelator”.)

До края на формата, предвид ежедневните ни контакти, видях с други очи моята малка Марианка – пораснала, отстояваща мнението си жена, добре разпределяща ролята си на грижовна майка с тези на обичана и ангажирана певица, отговорен треньор, но все така лесно ранима. Всяко отпадане на някой от участниците от отбора й, за нея беше мъчителна раздяла. Сън не я хващаше, отново и отново питаше правилно ли постъпваме, като даваме шанс на един, вместо на друг…, недоволстваше от вота на публиката, защото виждаше потенциал във всеки един участник… Шоуто спечели Стелиана Христова (от нашия отбор), но аз се радвам, че голяма част от участниците в шоуто продължават да се занимават с музика. Често (инкогнито) посещавам техни участия, концерти, и от цялото си сърце се радвам на успехите им.

В началото на „Гласът на България” Мариана завършва видеото към песента „Wild”, с творческия екип – Тодор Чапкънов (режисьор), Лоренцо Сенаторе (оператор), Антонело Рубино (художник) – заснели видеоклиповете в България на Таke That и Jessie J и монтаж на Ники Скерлев.

През 2012 г. Мариана Попова получава ново признание – нейният текст на песента „Чуй ме”, спечелва награда на БГ радио за най-добър български текст.

Мариана Попова участва в различни ТВ шоу програми – „Vip Brother Bulgaria”, „Като две капки вода” и други.

Като ментор в „Музикална академия” през 2013 г. отново нейн участник – Поли Генова, побеждава в шоуто.

През октомври 2014 г. Мариана Попова ни зарадва с нова песен, продуцирана от самата нея. Вълнуващата композиция „Аз знам” е първият съвместен проект с младата обещаваща цигуларка Десислава Кондова.

Мариана Попова & Десислава Кондова – Аз знам / Mariana Popova & Des

В началото на 2015 г., Б.Т.Р. и Мариана Попова, ни представиха своето видео към песента „Несбъдване” (музика, текст и орк. Славчо Николов) – едно наистина вълнуващо преживяване.

В момента пред Марианка стои ново предизвикателство – участие в първата в света поп-опера „Рибарят и неговата душа”, по едноименната приказка на Оскар Уайлд  – 19 май 2015 г., зала 1, НДК, съвместно с над 100 артисти от различни сфери на изкуството.

В заключение бих могла да кажа само едно: българската публика тепърва ще има щастието да се наслаждава на творческия успех на Мариана Попова, защото малкото слабичко, вече пораснало момиченце има едно силно оръжие – може да пее.

ПЪЛЕН НАПРЕД, МАРИАНКА!!!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *