Били Холидей – Lady day

На 07.04.2015 г. се навършват 100 години от рождението на една от най-добрите американски джаз изпълнителки на 20-ти век – Eleanora Fagan, известна ни като Billie Holiday (Прякорът си Лейди дей получава поради изключителната си елегантност).

Били Холидей има тежко детство. Израства с майка си, т.к. баща й (свири в оркестъра на Флечър Хендърсън), ги изоставя докато тя е още бебе. Били от 14-годишна  пее по хармеемските клубове. Нейн откривател е Джон Хамънд (продуцент). Първата си плоча издава на 33 годишна възраст. Работи с оркестрите на Бени Гудман, Теди Уилсън, Каунт Бейзи, Арти Шоу.

Забележтелна певица от ранга на Беси Смит, Били Холидей заслужава напълно признанието, на което се радва. Блусът, нейното второ „аз”, доминира в репертоара й. Стилът й, по-скоро инструментален, отколкото вокален, се изгражда под влиянието на Луис Армстронг. Усещането й за пеене е сякаш свири на духов инструмент… Гласът й е плътен, бляскав, богато нюансиран, изразяващ дълбоки чувства. Холидей е с невероятно чувство към тона и ритъма, импровизациите й са пленяващи, а изпълненията й са като учебник по блус-вокал.

В края на живота си, Били Холидей признава, че наркотиците са я убили бавно и мъчително.  А какъв е бил животът й? Чуйте една от нейните интерпретации и ще разберете – тежко детство, расови проблеми …

Изключително оригиналната и емоционална певица, Били Холидей, живее 44 години.

Billy Holiday, Lady Sings the Blues

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *