COVID 19 и творецът

Още от Древността изкуството е било главен фактор за възпитанието, за образованието и за духовното израстване на Човека. Музиката е била природна необходимост и изблик на бушуващи чувства.Зара-ключ сол-ЗАТВОР

Ключ сол: автор Лъчезара Пръвчева

Чрез слово, музика и танц хората са изричали най-съкровените си мисли, тайни, чувства, идеи… Но днес да се занимаваш с изкуство е признак на упоритост и вяра в утрешния ден! Творецът е поставен в доста конфузна ситуация, защото… Творецът е творец, когато представя своето изкуство на публиката, на сцената. Той има нужда да сподели, а публиката има нужда да похвали, критикува, да се порадва, да поплаче… По този начин ние, творците, сверяваме часовниците си. Какво да усъвършенстваме, какво да коригираме, ако щете и има ли нужда от това, което правим.

За твореца сцената е необходимо зло!

Сцената е допинг, сцената е наркотик, сцената е всичкото това, дето никой не може да ти го даде! Там, на сцената, адреналинът е „на 6“.

Мама ми е разказвала, че съм била на 4-5 години, когато за пръв път съм била на сцената, вярно, заедно с нея. По време на репетицията нямало кой да ме гледа, а за концерта – не съм искала и да чуя, че може да не пея! С рев и сополи преди концерта и с усмивка след… И така с усмивка до… март 2020 г. 55 години мнозина пред мен се обясниха в любов, венчаха се, събраха се след раздели, разведоха се , празнуваха рождени и именни дни, радваха се на появата на рожбите си, споделяха нещастието си, но и щастието си, че са свободни и щастливи! 55 години в еуфория, в споделена музика!

Днес, не зная как да изкажа болката си… Готвя музиканти – инструменталисти и певци, а те – няма къдеи пред кого да изсвирят наученото, да „обръгнат“, да се посъстезават помежду си… Не могат да споделят с публиката, а тя не може да ги чуе и съпреживее с тях удоволствието да посвириш и попееш…

Пореден концерт, видно, ще бъде онлайн. Пореден концерт, в който ще се опитвам да създавам настроение и екзотична представа за това „колко е хубаво да си на сцена“. Пореден концерт, в който обещавам, че ей тук, от обектива, ще се появи бонбонче (че за друго нямам пари, но поне бонбони имам). Втори Коледен концерт, в който ще видим дядо Коледа на екрана!

Съзнанието ми отказва да приеме, че бъдещето на твореца е – САМОТА! Но днес Е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *