Силата на българската народна песен

И казал Бог: “Не плачете и не тъжете, българи. Вижте – на мен не ми остана земя, която да ви дам, но ми остана едно кътче – кътчето, в което живея. Това е рая. Давам ви го. Вие само го пазете.”

Развитието и съхранението на българската народна музика е немислимо без всеотдайния труд на стотици знайни и незнайни певци, инструменталисти, танцьори….

Преди няколко години имах честа да се запозная с една усмихната, скромна и гласовита народна певица – Роза Банчева.

Родена през октомври 1950 г. в малкото село Мламолово, Дупнишко, Роза пее от най-ранна детска възраст. Едва на седем – печели първо място в Национален конкурс. Част е от детско-юношесткия фолклорен ансамбъл „Изворче” при Националния дворец на децата. Закърмена с балгарската народна песен, пее песни от Дупнишкия и Пиринския край. Работи със симфоничния оркестър „Рила” за българска народна музика, солистка е във фолклорна формация „Стефан Кънев”, оркестър „Македония” и други …

Роза Банчева – Не метай се, не хвърляй се, Ивано, Иванке

Роза Банчева популяризира българската народна музика в Унгария, където работи като икономист. Концентрира и в Италия, Австрия, Турция, Гърция. Радва с автентичните си, красиви и колоритни изпълнения и мало, и голямо… Нейните песни „глътка свежест и отмора за душата и сърцето” се разнасят навред, а изпълненията й се квалифицират като „извор бистър, чист, кристален”. Любовта към музиката предава на дъщеря си Валерия (с която има съвместни песни) и на внуците си – Борис и Марта.

Роза Банчева – Дунаве, бели Дунаве

Хиляди  са почитателите на истинската българска народна песен.  Докато има самородни таланти като Роза Банчева, ще се гордеем, че сме българи!

Meszecsinka feat Roza Bancheva & Alexei Lisichij – Indulj el (Vidor fesztivál)

Нека пожелаем дълголетие на красивите Розини песни!!!

Meszecsinka feat Roza Bancheva & Alexei Lisichki – La piconera/Ne kazvaj lju

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *