Качествено техническо обезпечаване – прищявка или необходимост

Днес, във времето на комуникациите, едно от най-важните условия за успешното протичане на всяко събитие е качествената техника.

Първото и най-важно условие: озвучаването.

При провеждане на музикални прояви качественото озвучаване ни осигурява спокойствие, сигурност и възможност за отлично представяне.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_7161-2-901x1024.jpg

Обратно – без монитор на сцената, непрестанна микрофония, прекъсващи кабели, неработещи микрофони, увредено пиано (неакордирано, потъващи клавиши и прочие), прекъсващи букси на китарните входове…, изнервят изпълнителите и ги кара да се чувстват несигурни.

В последните 2 години, за да продължим да работим и в условията на пандемия, много от нас инвестираха в техническо оборудване – смесители/миксери, микрофони, колони и прочие. И сякаш, приехме за даденост, че театри, зали, читалища, клубове, пиано барове и т.н. също инвестират в подновяване на техниката и поддържането й в техническо стабилно състояние. Оказва се, че за някои времето е спряло…

Второто и не маловажно условие: документирането на събитието.
Заснемането на събитието на видео е отлична възможност за промотиране възможностите на изпълнител и/или компания – музикална, телевизионна и т.н., за контрол на изпълнението на по-късен етап (за сверяване на часовника) и прочие. Професионалната камера е не само задължителен атрибут, а и необходимост. За съжаление, често се доверяваме на „последния“ модел мобилни телефони. Е, да, понякога това е спасителен вариант, но в никакъв случай не бива да бъде основен. (Например, на наше събитие, детенце бутна камерата, която за зла участ се счупи, и след това, за да имаме следа от събитието, се наложи да използваме сниманите от родителите видеа. Не ми се иска да Ви споделям колко трудоемка работа е обработването на такива клипчета – картина, звук, и доколко е задоволителен резултатът.)

Трето условие: подходящи условия в залите.

Не по-малко значимо е условието в помещението, в което ще музицираме, да е подходящо отоплено. Непостоянната температура води до промяна на точността на интониране – не само на инструмента, а и на гласа. Например: студена гримьорна и гореща сцена…, както и обратното – задушна гримьорна и студена сцена…

Четвърто условие: подходящ инструмент

Едва ли цигулар, тромпетист, флейтист, китарист… разчита на инструмент, който ще му предоставят в зала. Всеки си носи личният инструмент, с който е свикнал, за да му гарантира отлично изсвирване на нотния материал.

При пианистите – това е невъзможно. (Разбира се, има изключения – носят се електрически/дигитални клавири.) Обикновено, пианото/роялът е настроен „скоро“; тук няма клавиш, но „нали това не е проблем?“; предната дъска липсва – „щяха да оправят педала“ и т.н. С други думи – оправяй се сам!

Оказва се, че изпълнителят е зависим от озвучителя, от видео оператора, от инструмента, на който музицира, не на последно място – от хората, с които е на сцената, преди това от продуцента си и т.н. На всичкото отгоре, е инвестирал в обучение, реклама, отделил е разходи за визия, купил си е скъп инструмент, но… кабелът прекъсва?! Публиката започва да шуми, чуват се гневни забележки, някои дори си тръгват по средата на изпълнението. След технически провал, неизбежно следва неудовлетвореност от представянето, а при някои начинаещи артисти и нежелание за следващи изяви.

Всъщност, дали точно това е редът на значимост на техническите параметри не е важно. По-важно е да подбирате местата, където се изявявате. Компромиси с качеството не бива да се правят!

Линк към изпълненията ни от пролетната продукция на 16.04.2022 г.:

https://www.youtube.com/watch?v=GIoLhv5RI5I&list=PLv3T0WcG2K0Ut36xX0gpBM0TvYUxsuKg4&ab_channel=LiliVateva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *