Видове певчески гласове

Да се пее – както се говори, да се говори – както се пее.

Шаляпин

Една от най-важните функции на човешкия глас е възможността за социална комуникация. В 80% от професиите, една от които е пеенето, човешкият глас е най-важното качество за успех.

За да бъдете велик певец, не е необходимо да имате голям диапазон. Важно е да знаете, че трябва да пеете удобно и леко. Вашият вокален диапазон е вроден, но Вие можете да го разширите с обучение и практика.

Основните качества на човешкия глас са диапазон, сила, издръжливост, тембър, вибрато.

Няма музикален инструмент, който да наподобява възможностите на човешкия глас – неговия диапазон. Най-ниският певчески глас може да възпроизведе нота от порядъка на 64 херца, а най-високият женски глас – 1700 херца (т.е. гласните гънки се движат 1700 пъти в секунда). Подобно многообразие от тонове може да издаде само човешкия глас.

Силата е друго характерно качество за човешкия глас. Зависи от приемането на енергия от белите дробове и от тонуса на гласовата мускулатура. Нормалният говор е от порядъка на 30-40 децибела. А като певец, достига сила на гласа до 110 децибела. Тази сила зависи и от правилното дишане – с диафрагма и мускулите на коремната преса.

Певецът трябва да притежава и гласова издръжливост, а тя зависи изцяло от белите дробове. Времетраенето на фонация, за изпяване на една вокална фраза е над 60 секунди, при норма 20 секунди.

Тембърът на човешкия глас, се определя от индивидуалната конфигурация на резонаторните кухини.Той е своеобразен отличителен знак на човека.

Специфично качество на певческия глас е вибратото. То е ритмична пулсация, която се открива при артистичното пеене и е особен вид орнаментика. То придава богата звучност и емоционалност на изпълнителя.

Определянето на гласа става преди всичко по тоновия обхват, и то предимно по горната тонова граница, която подлежи на по-голямо разширение.

Диапазонът или обемът на гласа е интервала между най-ниския и най-високия тон, изпълними от певеца. Диапазонът на добре школувания глас, трябва да обхваща поне 2 октави и да е изравнен. Чрез системни упражнения той подлежи на разширяване. (Напр. диапазоните на Има Сумак и на Рой Орбисън обхващат четири октави.)

Мястото на преходните тонове е важен показател за определянето на всеки вид глас. Затова, ако един глас е определен първоначално като теноров, но преходните му тонове лежат ниско, при  разширяване на диапазона му надолу, може да се окаже, че е баритонов.

Тембърът е една от характерните особености на гласа. Един мъжки глас ако е по-лек, по-ясен, с преобладаващи високи частични тонове, то той е по-скоро теноров. Ако гласът на певеца е плътен, масивен, с ниски частични тонове, то той ще е по-скоро басов. Добрият глас трябва да запазва тембъра си по целия диапазон, а за това трябва много работа.

КЛАСИФИКАЦИЯ:

Основните групи певчески гласове са: мъжки – баси, баритони, тенори; женски –  алти, мецосопрани и сопрани. Детските гласове се наричат дисканти.

Според височината: високи – сопран, дискант, тенор; средни – мецосопран и баритон; ниски – алт и бас.

Според характера на звученето: лирични, драматични, лирико-драматични, характерни.

4-Певчески гласове-1

Класификацията на човешките гласове е един извънредно сложен психофизиологичен процес. Слуховата преценка на опитен вокален педагог все още се приема за най-добрата по определени показатели – тонов обхват на гласа, гранични ниски тонове, местоположението на горния преход на закриването.

 

 Следва: Певческо дишане https://lilimuzic.com/певческо-дишане/

26 thoughts on “Видове певчески гласове

 1. Наложи ми се да търся видовете певчески гласове и останах много изненадан да разбера, че множественото число на БАС е БАСИ, както и АЛТ – АЛТИ 🙂 Бях 100% сигурен, че окончанията им завършват на ОВЕ…. чак бях готов да се хвана на бас 🙂 Както и да е… Статията ми беше полезна. Адмирации за автора!

  • Привет! Дори не съм се замисляла, когато писах статията – алти, алтове. Но мога да дам пример: „Алтите да пеят по-тихичко“… Радвам се, че съм Ви била полезна! До скоро!
   Лили Ватева

 2. Имате чудесна страница. Всичко е много яко. Ще ми бъде много интересно ако пуснете статия за схеми за дирижиране

  • Здравейте.
   В т. 6 на „Ритмика и метрика“ видяхте ли основните схеми/движения за фигурно тактуване?
   Но всъщност… това е чудесна идея!
   Поздрави, Лили Ватева
   Р. Р. Дано съм Ви била полезна с последната статия – Дирижиране.https://lilimuzic.com/дирижиране/

 3. Това, което прочетох в табличката с гласовете, за Мецосопран(диапазон,преходни тонове…), са абсолютни глупости! Както и други неща от нея… 😶
  По принцип съм доволна от страницата, но явно гласовете и пеенето не са ви силна страна 🙂

  • Привет, Яна!
   Всеки има право на мнение. И все пак – при различните вокални постановки, определено има различия – що се отнася до диапазон и преходни тонове.
   И дума не може да става за сравнение между открито пеене и класическа постановка.
   Определено не ангажирам никой с идеите си, споделяйки ги на страницата.
   Поздрави и успех,
   Лили Ватева

  • Jane Вие сте тази,която пише глупости! Всичко,което жената е обяснила и то БЕЗПЛАТНО, е вярно! Като не сте запознати с музиката по-добре не отричайте знанията на подготвените хора!

  • Всички неща,които са написани са верни!!! Тя обяснява на разбираем език,за разлика от много професори.

 4. Сърдечно благодаря! Нямам никаква връзка, нито допирни точки с пеенето, нито с музиката,но информацията ми беше много полезна за обща култура.

 5. Бихте ли ми казали какви са вокалните диапазони на Уитни Хюстън, мисля че е мецсопран,но не знам какъв вид точно, Тина Търнър, Енрике Иглесиас и Ед Шийран.Ще ви бъда много благодарен.

 6. Също ме интересува коя песен “ Hero “ е по-висока за пеене на Марая Кери или на Енрике Иглесиас?

 7. Много сравняват Уитни и Марая. Според мен Уитни имаше по-плътен,по-богат и мощен глас,все пак негърките се славят с по-кадифени гласове, докато Марая има по-младежко звучене.Вие какво мислите?

  • Привет! Имате сериозно домашно? или… сте много любознателен/а? или… Всъщност благодаря за интересните въпроси.
   Относно вокалните диапазони – ще трябва да прослушам доста техни изпълнения…
   1. Тина Търнър – алт, плътен, дълбок глас, с похвати от госпъла и фънка;
   2. Енрике Иглесиас – баритон, лирико-драматичен, плътен по целия обхват глас;
   3. Ед Шийрън – тенор, по-скоро лирико-драматичен, мек, подвижен, разпевен глас;
   4. Уитни Хюстън – мецосопран, лиричен, сипкав, плътен, чувствен глас;
   5. Марая Кери – сопран, лиричен, ефирен, мек и с повече орнаментика от Уитни (лично на мен даже малко ми идва вповече понякога) глас.
   И У. Хюстън, и М. Кери владеят до съвършенство гласовете си – използват еднакво добре и ниския, и средния, и високия си регистър, просто играят с гласовете си…
   6. „Hero“ – на Е. Иглесиас е в G dur, а на М. Кери в E dur. Определено на Марая. (но това са доста различни песни…)
   Това мисля аз…
   Оставам на разположение!
   С пожелание за здраве и много късмет, Лили Ватева

   • Много благодаря ,не очаквах толкова бърз отговор. Аз също предпочитам гласа на Уитни повече,по-богат и плътен ми се струва, на Марая орнаментиките ми понякога идват в повече. Прочетох,че песента Ηero на Енрике е с диапазон G4- C6,а C6 била мнго голяма октава,но аз не мисля,че той може да хваща такива височини.Освен това неговата песен I like it е с диапазон D4-B5, това много ли е високо? Също така как Тина е алт като нейият глас ми звучи доста висок с много октави, Какъв е диапазонът на Лили Иванова и колко октави хваща и на Марги Хранова също?

   • С един приятел дискутирахме относно двете песни Hero.G( Сол) Major на Енрике не е ли по-високо от E(Ми)Major на Марая, Тогава защо песента на Марая,която е от E Major е по-всока за пеене,след като E e по-ниска нота от G? Истина ли е ,че Мадона няма голям диапазон и заедно с Дженифър Лопез и Бритни не могат да пеят на концертите, а само с ефекти в студиото? Надявам се да не ви досаждам,но наистина съм много любознателен на тема музика.

   • За Тина Търнър прочетох,че е контраалт-така ли е? Ще съм ви много благодарен,ако ми напишенте колко октави и ноти хващат изпълнителите,които сме споменали и кои от тях пеят най-високо и съответно най-ниско-Уитни, Тина, Марая, Енрике,баща му Хулио, Ед Шийран,Бруно Марс, Павароти,Селин, Агилера, Лили Иванова, Марги Хранова,Мадона, Дженифър Лопез,Бритни, Шакира.Б

   • Надявам се да не ви губя много от времето и предварително благодаря за отговорите,няма да ви притеснявам повече!Защо Hero на Марая е по-висока за пеене,след като е в Ε? Нали G е по-висока нота от Ε? Питах професора и , но го обяснява на много неразбираем език и абсолютно никой не разбра. Сега всички се чудим защо нейната песен е по-висока от тази на Енрике,то се усеща от научна гледна точка, и защо Тина Търнър пее толкова високо,след като е най-ниския женски глас.

    • Привет!
     Разбирам, че въпросите Ви са много и не търпят отлагане. Затова предлагам Кръгла маса след 16.12.2018 г. – от Вас кекса, а от мен кафето :).
     Ползвам се от случая да Ви поканя на Коледния концерт – 16-ти декември, 14,30 ч., Студио 5, НДК.
     С поздрав, Лилил Ватева

   • След като песента на Енрике е в G Major не би ли трябвало тя да е по-висока за пеене от тази на Марая?Не хващам логиката,защото тази на Кери ми звучи по-високо.

    • Привет!
     Писах Ви на лично съобщение – Марая пее една секста по-високо.
     С поздрав, Лили Ватева

 8. Здравейте.Вие обяснявате много по-разбираемо и ясно от професорите и ще съм ви изключително благодарна,ако ми поясните някои неяснотии!Професорът казва,че Тина Търнър е най-ниската разновидност контраалт на най-ниския глас алт,но тогава тя как звучи толкова високо,когато пее? Как Енрике хваща C6 в I like it,не мисля,че той може да хваща толкова високи тонове или само прижените са високи? Аз също много бих искала да науча колко и какви по височина октави и ноти хващат певците,които vilma oropeza е изброила : Уитни,която за мен имаше най-хубав глас,Тина,Марая,Селин, Енрике,баща му Хулио ми е много любопитен, Лили Иванова, Марги Хранова,Мадона,Дженифър Лопез,Бритни,Шакира,Адел.

 9. Много ми бяхте полезни. Утре на теста по Музика поне ще знам за човешките гласове 8b

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *