Би Би Кинг – Кралят на блуса

На 14 май 2015 г., на 89 годишна възраст почина легендарният китарист с кадифен глас, известен като Би Би Кинг – Кралят на блуса.

Почти 7 десетилетия светът се наслаждава на неговия талант, а поколения музиканти са повлияни от неговия стил – Ерик Крептън, Джими Хендрикс, Бъди Гай….

Райли Би Кинг  е роден на 16 септември 1925 г., Мисисипи, пее в църковни хорове като дете и учи първите си акорди на китара от чичо си. През 1947 г. се установява в Мемфис, Тенеси, където свири и се обучава при братовчет си – един от най-известните блус  изпълнители на своето време. Работи като дисководещ за радиостанция WDIA-AM Мемфис. Наричат го The Beale Street Blues Boy, което после е съкратено на Blues Boy или В.В. Популярността на Кинг започва да расте през 1949 г., като през 1951 г. вече има 7 записани албума. През 1956 г. Би Би Кинг и групата му правят 342 концерта. Събуждането на интереса към музиката на Б. Б. Кинг се съчетава с появата на „The Thrill Is Gone“  през 1969 г. До края на творческия си път Кралят на блуса записва 50 албума. Обикновено свири на китари „Гибсън”, но винаги ги нарича „Люсил”.

 „Аз съм направо луд по „Люсил“… имал съм различни китари и винаги съм ги кръщавал „Люсил“. С нея сме минали дълъг път, тя ми донесе и някаква слава…тя ми осигури препитание и дори понякога ми спасяваше живота…понякога съм тъжен и като че ли тя се опитва да ми помогне, като че ли шепне името ми…тя е като жена и изглежда, че тя е единствената, от която някога съм зависел. Бил съм женен и винаги съм се развеждал, но „Люсил“ никога не се е отделяла от мен. Тя винаги е била с мен“.

Би Би Кинг е един от малкото музиканти,  заради които блус музиката се превръща в световен музикален стил. Умело смесва джаз, суинг, поп музика. Носител на множество награди, Би Би Кинг не се отказва от концертна дейност дори и на преклонна възраст.

B. B. King – The Thrill Is Gone (Live at Montreux 1993)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *