Видове певчески гласове

Да се пее – както се говори, да се говори – както се пее.

Шаляпин

Една от най-важните функции на човешкия глас е възможността за социална комуникация. В 80% от професиите, една от които е пеенето, човешкият глас е най-важното качество за успех.

За да бъдете велик певец, не е необходимо да имате голям диапазон. Важно е да знаете, че трябва да пеете удобно и леко. Вашият вокален диапазон е вроден, но Вие можете да го разширите с обучение и практика.

Основните качества на човешкия глас са диапазон, сила, издръжливост, тембър, вибрато.

Няма музикален инструмент, който да наподобява възможностите на човешкия глас – неговия диапазон. Най-ниският певчески глас може да възпроизведе нота от порядъка на 64 херца, а най-високият женски глас – 1700 херца (т.е. гласните гънки се движат 1700 пъти в секунда). Подобно многообразие от тонове може да издаде само човешкия глас.

4-п-диаграма-1-300x231

Силата е друго характерно качество за човешкия глас. Зависи от приемането на енергия от белите дробове и от тонуса на гласовата мускулатура. Нормалният говор е от порядъка на 30-40 децибела. А като певец, достига сила на гласа до 110 децибела. Тази сила зависи и от правилното дишане – с диафрагма и мускулите на коремната преса.

Певецът трябва да притежава и гласова издръжливост, а тя зависи изцяло от белите дробове. Времетраенето на фонация, за изпяване на една вокална фраза е над 60 секунди, при норма 20 секунди.

Тембърът на човешкия глас, се определя от индивидуалната конфигурация на резонаторните кухини.Той е своеобразен отличителен знак на човека.

Специфично качество на певческия глас е вибратото. То е ритмична пулсация, която се открива при артистичното пеене и е особен вид орнаментика. То придава богата звучност и емоционалност на изпълнителя.

Определянето на гласа става преди всичко по тоновия обхват, и то предимно по горната тонова граница, която подлежи на по-голямо разширение.

Диапазонът или обемът на гласа е интервала между най-ниския и най-високия тон, изпълними от певеца. Диапазонът на добре школувания глас, трябва да обхваща поне 2 октави и да е изравнен. Чрез системни упражнения той подлежи на разширяване. (Напр. диапазоните на Има Сумак и на Рой Орбисън обхващат четири октави.)

Мястото на преходните тонове е важен показател за определянето на всеки вид глас. Затова, ако един глас е определен първоначално като теноров, но преходните му тонове лежат ниско, при  разширяване на диапазона му надолу, може да се окаже, че е баритонов.

Тембърът е една от характерните особености на гласа. Един мъжки глас ако е по-лек, по-ясен, с преобладаващи високи частични тонове, то той е по-скоро теноров. Ако гласът на певеца е плътен, масивен, с ниски частични тонове, то той ще е по-скоро басов. Добрият глас трябва да запазва тембъра си по целия диапазон, а за това трябва много работа.

КЛАСИФИКАЦИЯ:

Основните групи певчески гласове са: мъжки – баси, баритони, тенори; женски –  алти, мецосопрани и сопрани. Детските гласове се наричат дисканти.

Според височината: високи – сопран, дискант, тенор; средни – мецосопран и баритон; ниски – алт и бас.

Според характера на звученето: лирични, драматични, лирико-драматични, характерни.

4-Певчески гласове-1

Класификацията на човешките гласове е един извънредно сложен психофизиологичен процес. Слуховата преценка на опитен вокален педагог все още се приема за най-добрата по определени показатели – тонов обхват на гласа, гранични ниски тонове, местоположението на горния преход на закриването.

 

 Следва: Певческо дишане

4-п-Бас

4-п-Тенор

4-п-Сопран

24 thoughts on “Видове певчески гласове

 1. Наложи ми се да търся видовете певчески гласове и останах много изненадан да разбера, че множественото число на БАС е БАСИ, както и АЛТ – АЛТИ :) Бях 100% сигурен, че окончанията им завършват на ОВЕ…. чак бях готов да се хвана на бас :) Както и да е… Статията ми беше полезна. Адмирации за автора!

  • Привет! Дори не съм се замисляла, когато писах статията – алти, алтове. Но мога да дам пример: „Алтите да пеят по-тихичко“… Радвам се, че съм Ви била полезна! До скоро!
   Лили Ватева

 2. Имате чудесна страница. Всичко е много яко. Ще ми бъде много интересно ако пуснете статия за схеми за дирижиране

  • Здравейте.
   В т. 6 на „Ритмика и метрика“ видяхте ли основните схеми/движения за фигурно тактуване?
   Но всъщност… това е чудесна идея!
   Поздрави, Лили Ватева
   Р. Р. Дано съм Ви била полезна с последната статия – Дирижиране.

 3. Това, което прочетох в табличката с гласовете, за Мецосопран(диапазон,преходни тонове…), са абсолютни глупости! Както и други неща от нея… 😶
  По принцип съм доволна от страницата, но явно гласовете и пеенето не са ви силна страна :)

  • Привет, Яна!
   Всеки има право на мнение. И все пак – при различните вокални постановки, определено има различия – що се отнася до диапазон и преходни тонове.
   И дума не може да става за сравнение между открито пеене и класическа постановка.
   Определено не ангажирам никой с идеите си, споделяйки ги на страницата.
   Поздрави и успех,
   Лили Ватева

  • Jane Вие сте тази,която пише глупости! Всичко,което жената е обяснила и то БЕЗПЛАТНО, е вярно! Като не сте запознати с музиката по-добре не отричайте знанията на подготвените хора!

  • Всички неща,които са написани са верни!!! Тя обяснява на разбираем език,за разлика от много професори.

 4. Сърдечно благодаря! Нямам никаква връзка, нито допирни точки с пеенето, нито с музиката,но информацията ми беше много полезна за обща култура.

 5. Бихте ли ми казали какви са вокалните диапазони на Уитни Хюстън, мисля че е мецсопран,но не знам какъв вид точно, Тина Търнър, Енрике Иглесиас и Ед Шийран.Ще ви бъда много благодарен.

 6. Също ме интересува коя песен “ Hero “ е по-висока за пеене на Марая Кери или на Енрике Иглесиас?

 7. Много сравняват Уитни и Марая. Според мен Уитни имаше по-плътен,по-богат и мощен глас,все пак негърките се славят с по-кадифени гласове, докато Марая има по-младежко звучене.Вие какво мислите?

  • Привет! Имате сериозно домашно? или… сте много любознателен/а? или… Всъщност благодаря за интересните въпроси.
   Относно вокалните диапазони – ще трябва да прослушам доста техни изпълнения…
   1. Тина Търнър – алт, плътен, дълбок глас, с похвати от госпъла и фънка;
   2. Енрике Иглесиас – баритон, лирико-драматичен, плътен по целия обхват глас;
   3. Ед Шийрън – тенор, по-скоро лирико-драматичен, мек, подвижен, разпевен глас;
   4. Уитни Хюстън – мецосопран, лиричен, сипкав, плътен, чувствен глас;
   5. Марая Кери – сопран, лиричен, ефирен, мек и с повече орнаментика от Уитни (лично на мен даже малко ми идва вповече понякога) глас.
   И У. Хюстън, и М. Кери владеят до съвършенство гласовете си – използват еднакво добре и ниския, и средния, и високия си регистър, просто играят с гласовете си…
   6. „Hero“ – на Е. Иглесиас е в G dur, а на М. Кери в E dur. Определено на Марая. (но това са доста различни песни…)
   Това мисля аз…
   Оставам на разположение!
   С пожелание за здраве и много късмет, Лили Ватева

   • Много благодаря ,не очаквах толкова бърз отговор. Аз също предпочитам гласа на Уитни повече,по-богат и плътен ми се струва, на Марая орнаментиките ми понякога идват в повече. Прочетох,че песента Ηero на Енрике е с диапазон G4- C6,а C6 била мнго голяма октава,но аз не мисля,че той може да хваща такива височини.Освен това неговата песен I like it е с диапазон D4-B5, това много ли е високо? Също така как Тина е алт като нейият глас ми звучи доста висок с много октави, Какъв е диапазонът на Лили Иванова и колко октави хваща и на Марги Хранова също?

   • С един приятел дискутирахме относно двете песни Hero.G( Сол) Major на Енрике не е ли по-високо от E(Ми)Major на Марая, Тогава защо песента на Марая,която е от E Major е по-всока за пеене,след като E e по-ниска нота от G? Истина ли е ,че Мадона няма голям диапазон и заедно с Дженифър Лопез и Бритни не могат да пеят на концертите, а само с ефекти в студиото? Надявам се да не ви досаждам,но наистина съм много любознателен на тема музика.

   • За Тина Търнър прочетох,че е контраалт-така ли е? Ще съм ви много благодарен,ако ми напишенте колко октави и ноти хващат изпълнителите,които сме споменали и кои от тях пеят най-високо и съответно най-ниско-Уитни, Тина, Марая, Енрике,баща му Хулио, Ед Шийран,Бруно Марс, Павароти,Селин, Агилера, Лили Иванова, Марги Хранова,Мадона, Дженифър Лопез,Бритни, Шакира.Б

   • Надявам се да не ви губя много от времето и предварително благодаря за отговорите,няма да ви притеснявам повече!Защо Hero на Марая е по-висока за пеене,след като е в Ε? Нали G е по-висока нота от Ε? Питах професора и , но го обяснява на много неразбираем език и абсолютно никой не разбра. Сега всички се чудим защо нейната песен е по-висока от тази на Енрике,то се усеща от научна гледна точка, и защо Тина Търнър пее толкова високо,след като е най-ниския женски глас.

    • Привет!
     Разбирам, че въпросите Ви са много и не търпят отлагане. Затова предлагам Кръгла маса след 16.12.2018 г. – от Вас кекса, а от мен кафето :).
     Ползвам се от случая да Ви поканя на Коледния концерт – 16-ти декември, 14,30 ч., Студио 5, НДК.
     С поздрав, Лилил Ватева

   • След като песента на Енрике е в G Major не би ли трябвало тя да е по-висока за пеене от тази на Марая?Не хващам логиката,защото тази на Кери ми звучи по-високо.

    • Привет!
     Писах Ви на лично съобщение – Марая пее една секста по-високо.
     С поздрав, Лили Ватева

 8. Здравейте.Вие обяснявате много по-разбираемо и ясно от професорите и ще съм ви изключително благодарна,ако ми поясните някои неяснотии!Професорът казва,че Тина Търнър е най-ниската разновидност контраалт на най-ниския глас алт,но тогава тя как звучи толкова високо,когато пее? Как Енрике хваща C6 в I like it,не мисля,че той може да хваща толкова високи тонове или само прижените са високи? Аз също много бих искала да науча колко и какви по височина октави и ноти хващат певците,които vilma oropeza е изброила : Уитни,която за мен имаше най-хубав глас,Тина,Марая,Селин, Енрике,баща му Хулио ми е много любопитен, Лили Иванова, Марги Хранова,Мадона,Дженифър Лопез,Бритни,Шакира,Адел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *